Groen licht voor film 'Land van Hoboken'

Tof nieuws: de funding is rond voor een documentaire over de ontwikkelingsgeschiedenis van het vroegere 'Land van Hoboken' in Rotterdam, die ik samen met filmmaatje Eelco Romeijn wil maken. Waar nu onder meer ErasmusMC, Boijmans van Beuningen, LittleC, Museumpark, Depot en Hogeschool Rotterdam het stadsbeeld bepalen, lag tot 1924 het landgoed van de beroemde redersfamilie Van Hoboken, met Villa Dijkzigt als residentie. Een open en groen poldergebied dat tegen het einde van de 19e eeuw meer en meer omsloten raakte door het explosief groeiende Rotterdam en dat de familie Van Hoboken halsstarrig weigerde te verkopen aan de gemeente.In de documentaire nemen we de kijker mee in de ontwikkeling van het gebied, van ca. 1800 tot nu. Want daarover is een hoop moois en interessants te vertellen, vinden wij. Wie was Anthony van Hoboken bijvoorbeeld en waarmee vergaarde hij zijn fortuin? Welke plannen werden vanuit de gemeente -onder leiding van figuren als Gerrit de Jongh en Willem Witteveen- nog vóór WOII voor het gebied ontwikkeld en vanuit welk gedachtegoed? Wat is daarvan terechtgekomen toen de gemeente het gebied in 1924 tóch in handen kreeg? En welke functie vervulde Hoboken voor de stad tijdens de wederopbouwperiode? Hoe planmatig -of niet- is het gebied uiteindelijk ontwikkeld tot wat het nu is?


Tegen het decor van die geschiedenis praten we in de film met vertegenwoordigers van ERA Contour, ErasmusMC, Hogeschool Rotterdam en Boijmans van Beuningen over hun huidige en voorgenomen (ver)bouwactiviteiten in het gebied, waarmee zij als het ware de laatste "witte vlekken" van het vroegere Land van Hoboken invullen. Ook schetsen zij -samen met de gemeente- de kansen en opgaven die zij voor het gebied nog voor zich zien. En welke identiteit en betekenis zou Hoboken voor Rotterdam als geheel volgens hen (meer) kunnen hebben?


Als vervolg op onze eerdere samenwerking tbv succesvolle films over Rotterdam-Zuid en historisch Delfshaven, slaan we voor deze film opnieuw de handen ineen met bureau SteenhuisMeurs. Een belangrijke rol in de film is dan ook weggelegd voor Paul Meurs, die meerdere cultuurhistorische onderzoeken in het gebied heeft uitgevoerd.


We hopen de film nog voor het einde van het jaar klaar te hebben. Rijnmond heeft al aangegeven de film graag te willen uitzenden via TV en internet. Maar over de verspreiding van de film tzt meer. Nu eerst maar eens aan de slag met de productie :-)


ERA Contour, Bouwinvest, ErasmusMC, Hogeschool Rotterdam, Gemeente Rotterdam en Prins Bernard Cultuur Fonds: veel dank voor jullie financiële ondersteuning. Wij gaan zorgen voor een interessante en onderhoudende film, waarmee we een breed publiek (nader) kennis laten maken met het rijke verleden, heden en toekomst van dit deel van Rotterdam!