#FILM
HET VERDWENEN LAND VAN HOBOKEN
<< >>
Vanuit onze interesse in de geschiedenis van Rotterdam, besloten filmmaatje Eelco Romeijn en ik in 2020 om een documentaire te willen maken over het zogeheten 'Land van Hoboken'. Globaal is dat het gebied tussen de huidige Westzeedijk, de Westersingel, de Nieuwe Binnenweg en de Coolhaven, dat tot het begin van de 20ste eeuw in eigendom was van de beroemde redersfamilie Van Hoboken. En waar tegenwoordig onder meer Erasmus MC, Museum Boijmans Van Beuningen, Hogeschool Rotterdam, LittleC en Museumpark het stadsbeeld bepalen.
Ik was zelf al redelijk bekend met de ontwikkelingsgeschiedenis van dit deel van Rotterdam, omdat ik tussen 2008 en 2010 betrokken was bij de Toekomstvisie Erasmus MC-Hoboken 2030, die destijds vanuit de gemeente Rotterdam voor het gebied werd gemaakt. En ik wist ook, dat over die ontwikkeling een interessant verhaal te vertellen was, dat naar mijn idee amper bekend was bij het Rotterdams publiek.
Lang verhaal kort: het lukte ons betrekkelijk soepel om de benodigde financiering voor ons initiatief te vinden en we zijn aan de slag gegaan met de research en opnames. Door alle corona-beperkingen liep de productieplanning de nodige vertraging op, maar in september 2021 zag onze 2-delige docu dan toch het licht.
In de docu nemen we de kijker mee in de ontwikkeling van het gebied, van ca. 1800 tot nu. We laten zien hoe de oprukkende stad de vroegere, groene polderweide stap voor stap in bezit heeft genomen, van Coolhaven tot Boijmans, van Unilever tot Maastunnel, van Rotterdam Ahoy' tot Euromast, van Dijkzigt ziekenhuis tot Museumpark. Ontwikkelingen die voor een deel zijn voortgekomen uit de visies van de vroegere directeur Gemeentewerken Gerrit de Jongh en van de vroegere stadsarchitect Willem Witteveen.
Naast bezoekers en gebruikers van het gebied komen in de documentaire Paul Meurs (SteenhuisMeurs), Bianca Seekles (ERA Contour), Joke Boonstra (Erasmus MC), Wijnand van den Brink (Hogeschool Rotterdam), Sjarel Ex (Museum Boijmans van Beuningen), Kees Moeliker (Natuurhistorisch Museum Rotterdam) en Arjen Knoester (Gemeente Rotterdam) aan het woord.
'Het verdwenen Land van Hoboken' is mogelijk gemaakt door bijdragen van Gemeente Rotterdam, Erasmus MC, ERA Contour, Hogeschool Rotterdam, Bouwinvest en Prins Bernard Cultuurfonds.