top of page

In première: 'Het verdwenen Land van Hoboken'

Meer dan we zelf hadden gehoopt, heeft corona zijn sporen nagelaten in de productieplanning van de 2-delige documentaire 'Het verdwenen Land van Hoboken', die ik samen met Eelco Romeijn maakte. Maar met wat vertraging dan toch: de docu is deze week online in premiere gegaan!


Zo'n honderd jaar geleden deed de beroemde, Rotterdamse redersfamilie Van Hoboken afstand van het flinke areaal land dat zij ten westen van de Rotterdamse binnenstad in bezit had. Met daarop Villa Dijkzigt -het huidige Natuurhistorisch Museum- als de statige woning van de familie.

In die honderd jaar heeft het Land van Hoboken zich ontwikkeld tot hotspot van (inter)nationaal vermaarde medische, onderwijs- en cultuurinstellingen; tot een gebied waar het aangenaam wonen, werken en verblijven is, midden in de stad.


In deze documentaire nemen we je mee in de ontwikkeling van dit gebied, van de 18e eeuw tot nu. We schetsen hoe de oprukkende stad de vroegere polderweide stap voor stap in bezit heeft genomen; van Museum Boijmans tot Unilever, van Maastunnel tot Rotterdam Ahoy', van Euromast tot Dijkzigt Ziekenhuis, van Museumpark tot LittleC. Ontwikkelingen die voor een deel zijn voortgekomen uit de visies van de vroegere directeur Gemeentewerken Gerrit de Jongh en de vroegere stadsarchitect Willem Witteveen.


De documentaire is mogelijk gemaakt door bijdragen van Gemeente Rotterdam, Erasmus MC, ERA Contour, Hogeschool Rotterdam, Bouwinvest en Prins Bernard Cultuurfonds.






bottom of page